Terug

Taylor Guitars ''Autumn Deals'' @ Muziekhuis Souman

  • 2000m2 winkeloppervlakte
  • Service en hoogwaardige kwaliteit
  • Gitaar & Piano specialist

Otoplastieken: gehoorbescherming op maat!

Otoplastieken: gehoorbescherming op maat!

Goede gehoorbescherming is zeer belangrijk. Otoplastieken zijn op maat gemaakte gehoorbeschermers. Ze hebben een filter tegen schadelijk geluid en zitten als gegoten omdat ze op maat worden gemaakt van de drager. Tegenwoordig is tinnitus een bekend fenomeen. Het is enorm vervelend wanneer je continue een piep of suis hoort.. Door goede gehoorbescherming is dit te voorkomen, zonder dat je iets mist van bijvoorbeeld je favoriete concert door de filter in de otoplastieken.

Goede gehoorbescherming is essentieel

Ons gehoor is één van onze belangrijkste zintuigen. Wist je dat je al gehoorschade kunt oplopen na 15 minuten blootstelling met geluid van 95 dB? Bedenk je dat wanneer je op een festival staat, het aantal dB tussen de 80 en 100 zal liggen...

Goede bescherming is dus van essentieel belang om ons gehoor te beschermen tegen schadelijke geluiden. Blootstelling aan te harde geluiden kan permanent gehoorverlies veroorzaken wat ernstige gevolgen kan hebben voor de algehele gezondheid en kwaliteit van leven.

Maak een afspraak om jouw eigen otoplastieken aan te meten bij Muziekhuis Souman

 

Tinnitus (oorsuizen)

Het is belangrijk om te realiseren dat gehoorschade vaak onomkeerbaar is. Eenmaal beschadigde haarcellen in het binnenoor kunnen niet worden hersteld en dit kan leiden tot blijvende gehoorproblemen zoals tinnitus (oorsuizen) of doofheid. Als je eenmaal tinnitus hebt, kom je er niet meer vanaf. Je ervaart continue geluid zonder dat er geluid te horen is voor mensen zonder tinnitus. Het geluid kan een piepend, sissend, brommend of ruisgeluiden zijn. Stel je maar eens voor dat je de hele dag door een suizend of piepend geluid in je linkeroor hoort… Dat is bijzonder vervelend.

 

Muzikanten: een kwetsbare doelgroep

Ieder mens heeft belang bij het optimaal functioneren van het gehoor. Maar voor bepaalde doelgroepen die werken met het gehoor, zoals muzikanten, is het extra van belang dat het oor goed beschermd is en blijft. Als muzikant kun je te maken krijgen met bijvoorbeeld het te dichtbij staan bij gitaarversterkers die (te) hard staan, je in een kleine ruimte begeven met een volledig bezette band of tijdens een optreden waardoor je geluiden als harde drums, elektrische basgitaar, gitaren en versterkte zanggeluiden bij elkaar hebt. Daarentegen is het juist zo belangrijk als muzikant dat je muziek kunt horen.

 

Bescherming voor je oren

Het gebruik van oordopjes, oorkappen of een koptelefoon hebben effect op het beperken van een te hoog aantal decibel dat je gehoor binnenkomt. Het gebruik van gehoorbescherming zoals oordopjes of oorkappen tijdens repetities en optredens kan helpen om de impact van luide geluiden te verminderen en het gehoor te beschermen. 

 

Wat zijn otoplastieken?

Otoplastieken zijn op maat gemaakte gehoorbeschermers. Ze hebben een filter tegen schadelijk geluid. Omdat ze op maat gemaakt zijn van de drager zitten ze prettig. Je kunt ze gebruiken voor bijna iedere toepassing. Denk aan het gebruik op je werk. Of bij voor het bezoeken van een concert. Door het speciale filter kun je nog steeds goed blijven horen. Terwijl je toch beschermd bent.

 

Wanneer zijn otoplastieken nodig?

Iedereen die geluid als last ervaart heeft baat bij otoplastieken. In de wet zijn daar afspraken over gemaakt. Zakelijk gezien is het verplicht. Tenminste, als het geluid boven de 80 decibel komt. Dan is de werkgever verplicht gehoorbescherming aan te bieden. Hoe harder het geluid, hoe meer verplichting. Dat geldt ook voor de drager. Er is een wederzijdse plicht voor het dragen van gehoorbescherming. Dat kunnen otoplastieken zijn, maar het mag ook iets anders zijn. Zolang het maar wettelijk goedgekeurde gehoorbescherming is. Privé is het je eigen verantwoordelijkheid.

 

Een buisfilter

Otoplastieken kunnen verschillende filters bezitten. De twee meest gebruikte filters zijn de buisfilter en het membraamfilter. Een buisfilter dempt meer op de hoge tonen en minder op de lage tonen. Ze zijn vooral geschikt voor concert- of festivalgangers, motorrijders, klussers en mensen die in de tuin werken met apparaten. 

Otoplastieken met een buisfilter

 

Een membraamfilter

Een membraamfilter dempt vlak. Dit wil zeggen dat de filter een gelijke demping geeft in de hoge, midden en lage frequenties. De filter is verwisselbaar waardoor je meer vrijheid hebt in de keuze van demping. Je hebt filters van 10, 15, 20 en 25 decibel. Een basgitarist die de bastonen en drums goed moet kunnen horen, maar graag een goede demping voor het schadelijke geluid wil, kan kiezen voor een 25 decibel demping als membraamfilter. Een zanger kiest waarschijnlijk eerder voor een lichtere demping (15 of 20) omdat hij de algehele band wil horen maar dit niet schadelijk moet zijn.  

Otoplastieken met een membraamfilter

 

 

Soorten otoplastieken

ACRYLAAT (harde otoplastieken)

SILICONEN (zachte otoplastieken)

  • Gladde coating (gaat sneller in het oor)
  • Flexibel
  • Meeste demping
  • Lagere demping
  • Anti-allergische coating
  • Allergie-arme coating
  • Eenvoudig te reinigen
  • Minder kans op occlusie-effect (het te luid horen van je eigen stem)

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Muziekhuis Souman 4,9 / 5 - 1167 Reviews @ Trustpilot